MHP’li Feti Yıldız: Anayasanın hakimlerin söylediği olduğu söylenebilir mi?
MHP Hukuk ve Seçimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen Yargıtay’ın Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ı tahliye etmeme kararına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. ).
Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dengeli hukuki ilişkiler çerçevesinde vermesi gerektiğini belirten Yıldız, “Ceza kanunlarının yorumlanması tekeli ceza hakimlerine bırakılmıştır. Hakim yargı faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Hakim konuya soğukkanlılıkla yaklaşmaktadır. Ölçülü duygulardan uzak, yasa koyucunun iradesini dile getiren, hem de metne bağlı olarak dar bir yorumla.” Hedef odaklı bir yorumla sorunu çözmeye ve gerçek sonuca ulaşmaya çalışır. Anayasa Mahkemesi kararlarının gücünü başka bir hukuki otoritenin denetimine tabi olmamasından veya herkesi bağlamasından değil, yetkin ve dengeli hukuki ilişkilerden alması gerekir. Hukukun üstünlüğü uygulayıcının elinde değişmemelidir. Anayasanın yargıçların söylediği şey olduğu söylenebilir mi? ?” söz konusu.
“Kuvvetler ayrılığı ilkesi çeşitli şekillerde zedelenebilir. Bunlardan biri de yargı aktivizmidir.” Yasama organının yerini yargı alıyor.”
‘MAHKEME KARARLARINA YÖNELİK BİR DENETİM MEKANİZMASININ OLMAMASI ÖNEMLİ BİR EKSİKLİKTİR’
Yıldız, Anayasa Mahkemesi kararlarına itirazın kapatılmasını önemli bir eksiklik olarak nitelendirerek, şöyle devam etti:
“Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı bir denetim mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir. Hukuk normlarının oluşturulmasında akıl yürütme sorunu değildir. Anayasa Mahkemesi yargı aktivizmi yapamaz. Yasama organının yerine geçerek norm yaratamaz. Mevcut normu yok sayamaz, anayasayı yeniden yorumlayamaz, suç ve ceza siyasetini düzenleyemez.” “Anayasa Mahkemesi kararlarında da sıklıkla belirtildiği gibi kanun koyucu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirindedir.” (HABER MERKEZİ)