Teknoloji

Fransa yapay zekaya dayalı gözetim sistemi kurmayı planlıyor

HANDE BERKTAN

Fransız Parlamentosu, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri ​​arasında Paris’te yapılacak 2024 Olimpiyatları öncesinde tartışmalı bir yasa tasarısını yasalaştırmaya hazırlanıyor. Paris’te yapay zeka tabanlı bir gözetleme sistemi kurularak şüpheli durumların daha hızlı tespit edilmesi bekleniyor. Olimpiyatlar.

İnsan hakları örgütleri, ırkçılığı tetikleyeceğinden korkarak AI gözetimine karşı çıkıyor

Tasarının tartışılan 7. maddesi, şehirde “anormal davranışları” tespit etmek için yapay zeka tabanlı gözetleme sistemlerinin kurulmasına izin veriyor. Salı günü Meclis’e gelecek olan yönetmelik, sivil toplum örgütleri ve hak örgütlerinin tepkisini çekiyor.

İnsan hakları savunucuları da bu tür bir teknolojinin kullanımının tehlikeli bir emsal oluşturacağını savunuyorlar.

AB, uzaktan biyometrik gözetimi yasaklama yolunda

Avrupa Birliği avukatları, genel yasa uygulama amaçları için uzaktan biyometrik gözetimin kullanılmasını yasaklama yolunda ilerliyor. Ancak bu, Fransa’daki parlamenterlerin 2024 Paris Olimpiyatları sırasında kamusal alanlardaki şüpheli davranışlara karşı yapay zekanın kullanılması yönünde oy kullanmasını engellemedi.

Planını eleştirenler, bunun taslak teklifte izin verilen sınırlı yasa uygulama istisnalarından çok daha ileri gittiğini savunuyor ve yapay zeka uygulamalarının şüpheli davranış kadar belirsiz bir şeyi tanımlamasının güvenli olmadığına işaret ediyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi Patrick Breyer yaptığı açıklamada, “Fransız Parlamentosu’nun kamusal alanlarda ‘anormal davranış’ olarak adlandırılan otomatik davranış gözetimine izin verme kararı, Avrupa’da eşi görülmemiş yeni bir kitlesel gözetim gerçeği yaratıyor. Mahkeme onay verdi. bu ayrım gözetmeyen gözetleme yasasının temel haklarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle iptal edilmesini bekliyorum.Bu tür şüphe makineleri sayısız vatandaşı yanıltacak, ayrımcı, konformist davranışlara yol açacak ve araştırma ve deneyim olarak suçluları yakalamada ille de işe yaramayacaktır. Çin’de yapılan bu uygulama adım adım sosyal çeşitliliği tehdit ediyor. söz konusu.

Arnaud Touati “Bu teknoloji Çin tarafından ırkçı amaçlarla kullanılıyor”

Dijital hukuk alanında uzman avukat Arnaud Touati, yeni teknolojiyi şöyle açıklıyor: “Algoritmik gözetim, kameraların elde ettiği görüntülerin bir yazılım tarafından eş zamanlı olarak analiz edildiği yeni bir teknolojidir. Yazılımı kullanan makine öğrenimi teknolojisine dayalı algoritmalar, yapay zekaya izin verir. istihbarata dayalı gözetleme zamanla gelişecek.”Yapay zekaya dayalı gözetleme sistemi şu anda Çin tarafından Uygurlara karşı ırkçı hedefler için kullanılıyor. Algoritma etnik azınlıklar hakkında yeterli veri sağlamadığı için yazılımda açıkça ayrımcı ve ırksal önyargı var” dedi.

Uluslararası Af Örgütü “Yapay Zeka gözetim teknolojisi için yasal altyapı yok”

Uluslararası Af Örgütü’nden Katia Roux, ne Fransa’nın ne de Avrupa’nın yeni teknoloji için gerekli yasal yere sahip olmadığını belirterek, “Bu yasayı çıkaran Fransa, Avrupa’da standart gözetleme taşıyıcısı olacak ve tehlikeli bir emsal oluşturacak. bazı ülkelere bunu kendi halklarına karşı kullanabilecekleri sinyaller veriyor”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu